|
Jak naprawić telefon po zalaniu |
| Autor |
Wiadomość |
moro4x4

Model telefonu: Benq Siemens C81
Sieć: Orange
|
Wysłany: 05-01-2007, 00:02 Jak naprawić telefon po zalaniu
|
|
|
Witam!
Troszkę czasem dłubie przy telefonach i kiedyś zdołałem uratować 2 telefony po zalaniu. Może wypisze tu moją wiedze na ten temat.
Przede wszystkim jeżeli dojdzie do zamoczenia naszego "Fona" to trzeba natychmiast wyjąć baterie, aby nie spowodować spięcia lub innego dziadostwa Kolejno musimy rozebrać telefon. UWAGA! Jeżeli masz gwarancje, z przykrością muszę stwierdzić, ze nie ma się co obawiać o utratę gwarancji za rozebranie telefonu. Wraz z jego lotem do wody już ją straciliście
Lecimy dalej. Po rozebraniu telefonu na czynniki pierwsze należy przygotować sobie patyczki do uszu(taki patyczek co ma z dwóch stron trochę waty ) oraz spirytus- obojętne jaki.
Namaczamy patyczek spirytusem i czyścimy płytę główną, styki, itp. elementy. Starajcie się robić to delikatnie żeby nic nie uszkodzić.
Jeżeli wszystko wyczyścicie trzeba odczekać tak ze 5-7 minut i złożyć telefon. Zanim go włączycie należy włączyć go na chwile do ładowania (tak do 30min) i ładować go oryginalną ładowarką. Jeżeli telefon nie daje znaków życia to są 3 wyjścia:
wykonaliście coś nie tak
telefon uległ poważnemu zniszczeniu
jest niedokładnie wyczyszczony i trzeba będzie to wykonać za pomocą wanny ultradźwiekowej.
To chyba tyle, jeśli coś pominąłem to proszę dopisać w tym temacie-ale tylko jeśli coś nowego. Pytania na PW proszę. |
|
|
|
 |
Mariolka

Model telefonu: k750i Sieć: Plus GSM Posty: 78 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
|
Martinsn

Model telefonu: W300i
Sieć: Era
|
Wysłany: 17-04-2007, 10:11
|
|
|
| Można też rozłożyć telefon, i potrzymać kilka dni w jakimś suchym i ciepłym miejscu. |
|
|
|
 |
choinka

Model telefonu: Sony Ericsson k800
Sieć: Plus
|
Wysłany: 17-04-2007, 10:25
|
|
|
nie wolno suszyc telefonu na słoncu, wciepłym miejscu , po zalaniu poniewaz w wodzie są substancje chemiczne które trzeba wypłukać z telefonu, trzeba jak najszybciej wyciagnąć baterie a nastepnie rozebrac telefon na czesci i płyte główną telefonu wymoczyć w czystym spirytusie, nastepnie jakąs telikatną szczoteczką wyczyscic elementy metalowe aby nie brała ich rdza,po dokładnym oczyszczeniu telefonu należy go osuszyć i wysuszyć każdy inny element telefonu, następnie poskręcać i uruchomić, jeżeli sie uruchomił to znaczy ze wszystko zrobiliście dokładnie, jeżeli nie to albo za późno wyciągnęliście baterie albo za słabo została wyczyszczona płyta główna.
Jeżeli nie wiecie jak sie zabrać do czyszczenia a macie kasę to należy zawinąć telefon w wilgotny ręcznik i zanieść do komisu lub do kogos kto czyści telefony.
Nie wolno suszyć telefonu na słońcu, na grzejniku, w ciepłych suchych miejscach |
| |
|
|
|
 |
Martinsn

Model telefonu: W300i
Sieć: Era
|
Wysłany: 17-04-2007, 13:43
|
|
|
| Masz racje ale znam kilka przypadków podczas kiedy telefon nie został zalany ale zamoczony w całości. Rozebranie i pozostawienie na jakimś suchym miękim papierze, albo chusteczce w pełni wystarczało i telefon działał jak przed zamoczeniem. |
|
|
|
 |
Warszawiak

Model telefonu: W850i
|
Wysłany: 28-04-2007, 23:53
|
|
|
| rady dobre. mi sie jeszcze nie zdażyło ale jak rozebrać W850??? wie ktoś wogóle jak sie z tego obudowe ściąga? |
|
|
|
 |
koza

Model telefonu: w300i i t290i
|
Wysłany: 07-05-2007, 16:36
|
|
|
Mam t290i i wpadl mi do oczka wodnego szuszylem go na słońcu i dziala (minełu juz kilka miechów) |
|
|
|
 |
Damien

Model telefonu: k700i
Sieć: Orange POP
Soft: R2CA001
|
Wysłany: 01-06-2007, 14:08
|
|
|
Jeżeli telefon został zamoczony, należy szybko wykonać poniższe czynności:
1. Należy jak najszybciej wyciągnąć z telefonu baterię, wyjąć kartę SIM, oraz wykręcić antenkę.
2. Nie wolno suszyć telefonu - wręcz przeciwnie: rozkręcić na czynniki pierwsze, a nastepnie jak najszybciej przepłukać go w wodzie destylowanej. Ma to na celu usunięcie zanieczyszczeń oraz osadów różnych związków chemicznych z nieczystej wody (rzeka, jezioro, kałuża, kawa).
3. W dalszej kolejności należy telefon delikatnie przepłukać czystym spirytusem, który zmniejsza korozyjne działanie wody oraz rozpuszcza zanieczyszczenia, których nie usunęła woda.
4. Uwaga: spirytus może zmyć niektóre napisy (np. stemple z płytek drukowanych), ale poza tym nie jest groźny dla telefonu.
5. Telefon należy zostawić w suchym i stosunkowo ciepłym miejscu do całkowitego wyschnięcia. Najlepiej zostawić go tam na 2-3 dni. Zbyt wczesne włączenie telefonu może być dla niego szkodliwe oraz spowodować zwarcie,a zatem całkowite zniszczenie telefonu.
6. Kartę SIM oraz styki w telefonie należy przytrzeć suchą bawełnianą szmatką.
7. Akumulator po dokładnym umyciu należy delikatnie naładować korzystając z dobrej ładowarki skutecznie ograniczającej prąd.
Jeżeli już mamy zalany telefon i jest on martwy. Istnieje duża szansa, że uda go się nam obudzić o ile nie uległy uszkodzeniu części telefonu. W tym celu należy wykonać następujące czynności:
1. Rozbierz telefon na części pierwsze. (Wyciągnąć z telefonu baterię, wyjąć kartę SIM, oraz wykręcić antenę, a także wszystkie inne części tak, aby została tylko płyta główna telefonu).
2. Istnieją dwa sposoby jeden mniej skuteczny za to tani , drugi bardzo skuteczny niestety pochłonie on troszkę pieniążków.
Sposób tańszy:
Płytę główną telefonu wkładamy na ok. 2 godziny do jakiegoś pojemniczka wypełnionego spirytusem. Kiedy płyta telefonu będzie w tym pojemniczku należy od czasu do czasu potrząsnąć delikatnie tym pojemniczkiem tak, aby wprawić w ruch ciecz (chodzi oto, aby spirytus wypłukał nieczystości znajdujące się pod elementami elektronicznymi takimi jak BGA itp.). Najlepiej przyczepić coś wibrującego do tego pojemniczka tak żeby pojemnik wibrował przez czas w jakim telefon będzie moczył się w spirytusie. Następnie miękką szczoteczka np. do zębów należy wyczyścić dokładnie płytkę telefonu tak aby nie uszkodzić elementów które się na niej znajdują.
Sposób droższy:
Najlepiej jest zakupić specjalny płyn do usuwania zanieczyszczeń z płyt drukowanych np.: Cleanser Druk firmy Micro Chip lub droższy KONTAKT PCC firmy KONTAKT-CHEMIE koszt płynu waha się od 20 do 50 zł. Można zastosować go z metodą opisana wyżej da nam to dodatkowe 30 % na to, że po zabiegu nasz telefon się obudzi. Jeśli chcesz naprawiać telefony po zalaniu to najlepiej jest zaopatrzyć się w specjalną wannę ultradźwiękową, koszt od 150 do 300 zł. Z moich doświadczeń wynika, że prawie 90 % niedziałających telefonów po zalaniu da się odratować stosując specjalny płyn i wannę ultradźwiękową. Jest to drogie rozwiązanie, ale bardzo skuteczne. Jeśli posiadasz płyn Cleanser i wanienkę to wystarczy nalać płyn do wanienki włożyć płytę telefonu (bez żadnych dodatkowych części, płyta musi być goła), włączyć wannę i po jakiś 5 minutach mamy gotową płytę do suszenia (nie trzeba jej już niczym czyścić). |
|
 |
Kamil153b

Model telefonu: k600i
Sieć: Plus GSM
|
Wysłany: 01-10-2007, 19:15
|
|
|
fajny ten teamat pociąga mnie grzebanie w telefonach więc mi się to przda dzieki |
|
|
|
 |
nofcia

Model telefonu: w580i
|
Wysłany: 28-10-2007, 12:15
|
|
|
To jak pilnujecie telefoników ze do wody Wam wpadają
koledze kiedyś do wc wpadł.. naprawde nie mam pojęcia jak on to zrobił |
|
|
|
 |
blazej95

Model telefonu: W200i
Sieć: Plus
Soft: 35735501-285571-1-17
|
Wysłany: 29-10-2007, 12:53
|
|
|
Mój W200i wpadł na badaniach. do wanienki z biczami wodnymi i działa . Tylko baterie nową kupiłem. No i nikt nie wie o tym, że wpadł mi do wody więc mam gwarancje |
|
 |
zioomalster

Model telefonu: k700i
|
Wysłany: 04-11-2007, 14:10
|
|
|
| moze to nie temat o zalaniu ale znam przypadek kiedy to telefon wyladowal w mikrofalowce... brat kolezanki sie wqrzyl i wlozyl do mikrofalowki na 5 sekund. niestety takiego telefonu nieda sie juz chyba odratowac??!! |
|
|
|
 |
Huee

Model telefonu: w910i
Sieć: Orange
|
Wysłany: 09-11-2007, 22:19
|
|
|
Hmmm ciekawy temat ale jeśli ktoś nie bawi się w takie rzeczy to lepiej już iść do komisu bo można jeszcze pogorszyć sprawę |
_________________ Moj UP dla Only-se.com=73.6 MB
Masz pytanie dotyczące SE pisz na forum
Masz pytanie dotyczące innej sprawy niz SE pisz PW
Lub pisz na email cetpiotrr@gmail.com
Osiągnięcia :08-02-2008, 22:42 wstąpienie do Support Team |
|
|
|
 |
Cavalerra

Model telefonu: K510i
|
Wysłany: 10-11-2007, 09:40
|
|
|
Mi tam raz wpadł do wody to go suszarką wysuszyłem, każdą czesc po kolei i działa |
|
|
|
 |
Jet

Model telefonu: K800i
|
Wysłany: 10-11-2007, 14:26
|
|
|
Sposoby na odratowanie fona po zalaniu nawet dobre, naszczęście ja tam niemiałem okazji nigdy ich sprawdzać i mam nadzieje że będzie tak dalej . |
|
 |
k0n0pka

Model telefonu: Samsung D600
|
Wysłany: 13-11-2007, 23:05
|
|
|
mi wpadl i poczekalem az wysechl i dziala |
|
|